Tips voor zuinig rijden 
Zuinig-rij TIPS van "de zuinigste rijder van Nederland":
 
1. Zet elektriciteitsverbruikers zo snel mogelijk uit. Een achterruit verwarming kost 3-5% extra brandstof, een airco kan zelfs tot wel 10% extra verbruik veroorzaken.
 
2. Houdt ramen dicht. Open ramen verstoren de luchtstroom en kan 5-10% extra verbruik opleveren.
 
3. Airco gebruik zomer. Rijd zomers bij hoge temperaturen eerst een paar minuten met de ramen open, schakel daarna pas de airco in; de gewenste binnentemperatuur wordt zo eerder bereikt.
 
4. Airco gebruik algemeen. Schakel de airco enkele minuten na het starten van de motor in; dit bespaart brandstof en voorkomt onnodige slijtage van de installatie.
 
5. Verwijder onnodige stroomlijn verstoorders. Skiboxen, dakdragers, fladderende onderdelen aan de antenne haal ze eraf als ze niet nodig zijn. Ze verstoren de aërodynamica van de auto.
 
6. Vermijd het rijden van korte afstanden (minder dan 5km). Een koude motor verbruikt veel meer brandstof, heeft een hogere slijtage en vervuilt meer.
 
7. Praktisch parkeren. Parkeer de auto in de rij-richting voor vertrek om onnodig keren te voorkomen want met een koude motor kost dat extra brandstof.
 
8. Starten en vertrekken. Radio aan, zonnebril op, gordel om... doe het allemaal voordat de motor gestart wordt het bespaart u brandstof.
 
9. Geen onnodiggewicht in de auto. Kratten, autowas spullen etc. bewaar het thuis want onnodig gewicht meeslepen kost brandstof.
 
10. Gebruik de cruis-control. constant rijden bespaart brandstof. Dus gebruik de cruise control als u die heeft. Het kan wel 4-10% besparing opleveren.
 
11. Niet te hoge toeren. Elke auto rijdt anders maar een algemene richtlijn bij benzine en lpg motoren is schakelen voor de 2500 toeren en bij diesel de 2000 toeren.
 
12. Anticipeer! Een constante snelheid rijden bespaart brandstof. Kijk dus goed vooruit en pas daar uw rijstijl op aan.
 
13. Filerijden - blijf rollen. File rijden kost veel brandstof. Probeer langzaam te blijven rollen zoals veel vrachtwagen chauffeurs doen. De rechter rijbaan is daar de beste plek voor.
 
14. Stoplichten. Nadert u een groen stoplicht blijf doorrijden! Alvast gaan uitrollen voor áls het rood wordt is niet handig. Het veroorzaakt onnodig optrekken en/of stilstaan terwijl het niet nodig was geweest.
 
15. Rotondes. Kijk ver vooruit bij het naderen van de rotonde en probeer zo veel mogelijk met dezelfde snelheid de rotonde te nemen. U voorkomt hiermee onnodig remmen en optrekken.
 
16. Rustig optrekken. Geef niet te veel gas en schakel zo snel mogelijk door naar de hoogste versnelling.
 
17. Trek niet te langzaam op. Snel optrekken kost benzine maar gebeurt dit te langzaam dan kan dit irritaties opwekken bij medeweggebruikers, zoek daarom een goede middenweg bij het optrekken.
 
18. Snelheid minderen. Laat de auto uitrollen in de versnelling. Dus geen koppeling in! De auto gebruikt dan zo goed als geen benzine.
 
19. Stationair draaien. Schat u in dat u langer dan een halve minuut moet wachten zet dan de motor uit.
 
20. Let op de bandenspanning. Rijden met te zachte banden veroorzaakt onnodige rolweerstand en dat kost veel benzine. Dit geldt ook voor een niet goed uitgelijnde auto.
 
21. Schoon luchtfilter. Zorg dat het luchtfilter schoon is. Alleen dan is er een optimale verbranding en dus een zuinig lopende motor mogelijk.
 
22. Goedonderhoud. Een goed onderhouden motor loopt soepeler en dus zuiniger.
 
23. Navigatie. Gebruik uw navigatie systeem. U neemt zo de kortste weg, dat bespaart u tijd én benzine.